Grote Hoeve

De Grote Hoeve is een groot boerderijcomplex van maar liefst veertien gebouwen. De hoeve werd in 1880 gebouwd volgens de kloosterarchitectuur: lange gebouwen die rond een groot rechthoekig plein staan, met in het midden een vijver. De gebouwen werden ontworpen door Victor Besme, stadsarchitect onder Leopold II.

Deze bijzondere architectuur werd in 1999 beschermd als monument door de Vlaamse Overheid. Stap voor stap wordt de Grote Hoeve zorgvuldig gerestaureerd. De gebouwen krijgen een nieuw leven als bezoekerscentrum, brasserie, fietsverhuurpunt en hotel.

Varkensstal:

Hier vind je het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7. Meer informatie.

Woonstalhuis Zuid:

Hier vind je de brasserie. Meer informatie.

Open Hooischuren:

Deze open schuren werden gebruikt voor de opslag van hooi of stro. Na restauratie zijn de hooischuren nu de ideale locatie voor zomerse evenementen en feesten. Meer informatie.

Bijgebouwen van de aardappelkelders:

Hier kunnen lokale sportverenigingen zich douchen en omkleden. In dit gebouw is er ook openbaar sanitair.

Paardenstallen:

In Paardenstal Noord zijn 6 B&B-kamers ondergebracht. In Paardenstal Zuid zult u terecht kunnen voor de fietsverhuur en vergaderen in één van de vergaderzalen.

Andere gebouwen:

De andere gebouwen van de Grote Hoeve, zoals Woonstalhuis Noord en de Koeienstallen zijn nog niet toegankelijk. Binnen enkele jaren zullen alle gebouwen gerestaureerd zijn en een nieuwe functie herbergen. Ook de  Aardappelkelders en de verderop gelegen Quarantainestal, waar nieuw aangekochte dieren eerst 40 dagen in moesten verblijven, krijgen een nieuwe functie na restauratie.