Kolonie 5-7

JNP vagabond.jpgOorsprong

Kolonie 5-7 bestaat uit Wortel- en Merksplas-Kolonie. Beide Koloniën maken deel uit van de Koloniën van Weldadigheid.  De Koloniën van Weldadigheid ontstonden aan het begin van de negentiende eeuw als ambitieus sociaal experiment in het huidige Nederland en België. Wortel werd als vijfde Kolonie opgericht, Merksplas als zevende. Samen vormen Wortel en Merksplas een bijzonder gebied in het Noorden van de provincie Antwerpen. De Koloniën liggen op een steenworp van elkaar. Toch hebben ze elk een eigen verleden en karakter.

Arme stedelingen werden naar deze uithoek gezonden om er te leven van de landbouw en nijverheid. Bijna 1.000 hectare ‘woeste’ gronden werden in Hoogstraten en Merksplas door vele mensenhanden bewerkt tot landbouwgronden en bossen met keurige dreven en gebouwen. Na de Belgische onafhankelijkheid werden Wortel- en Merksplas-Kolonie overheidsinstellingen waar landlopers en bedelaars verplicht naartoe gestuurd werden. Tot in 1993 woonden en werkten er landlopers.

Gebeten door geschiedenis? Lees meer over het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid.

Bezoek

Vandaag is Kolonie 5-7 een oase van rust. Hoewel de landlopers verdwenen zijn, zijn de sporen van de landbouwkoloniën nog goed zichtbaar in het landschap. Wandel door statige dreven, bewonder de monumentale gebouwen en geniet van de natuur. Het hele jaar door is een bezoek aan Kolonie 5-7 absoluut de moeite! In het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 vertellen we graag meer over deze bijzondere plek.

Fotogalerij

Johannes van den Bosch;Maatschappij van Weldadigheid;archief;historisch;generaal
archief;historisch;kolonisten
Wortel;België;archief;litho;plan;historisch