Overslaan en naar de inhoud gaan

De schapen zijn terug op de kolonie

In juli kan je onze herder en zijn kudde weer spotten in de kolonies.

Sinds 2010 trekt de herder van vzw Kemp van april tot oktober met zijn schapen door de dreven van Wortel- en Merksplas-Kolonie om de grasbermen kort te houden. De aanwezigheid van de kudde is een recreatief én ecologisch kwaliteitslabel voor de Koloniën. Daarom blijven Kempens Landschap, de gemeenten Hoogstraten en Merksplas en het Agentschap voor Natuur en Bos het project samen ondersteunen. Ook het agentschap Onroerend Erfgoed draagt financieel bij aan het project.

Ook dit voorjaar kan je de schapen weer tegenkomen tijdens een tochtje inde omgeving. In juli komen ze opnieuw naar buiten. De eerste twee weken zullen ze opduiken in Merksplas-Kolonie. Daarna grazen ze twee weken in Wortel-Kolonie. Je kan de route van de herder en zijn kudde volgen op de infoborden in de Koloniën. De herder geeft je trouwens met plezier een woordje uitleg over de schapenbegrazing. Spreek hem dus gerust aan!

Verder trekt de kudde op zondag 17 juli van Merksplas-Kolonie naar Wortel-Kolonie. Wil je de tocht meemaken? Dat kan! De herder vertrekt om 10 uur aan de begraafplaats in Merksplas-Kolonie (Kapelstraat). De tocht gaat te voet naar de hoofddreef in Wortel. Er is geen vervoer terug voorzien. De tocht duurt 1,5 uur en is zo'n 5 kilometer lang. Op deze activiteit mogen honden mee als ze zijn aangelijnd.